Erfaret team förkortar tiden för stambytet

COMFORT AQUADUS – KV STORKEN. Comfort-medlemmen Aquadus har lång erfarenhet av stambyten och vet vad som krävs för att processen ska bli så smidig som möjligt. Det är en stor tillgång när 149 lägenheter i Strängnäs håller på att renoveras och energieffektiviseras.

Läs mer om Aquadus VVS
 
HSB Södermanland har sedan en längre tid ett servicesamarbete med Aquadus. När det blev aktuellt att renovera och energieffektivisera sju hus med 149 lägenheter i kvarteret Storken i Strängnäs, fick Aquadus uppdraget att ansvara för VS-installationerna.
 
– Vi renoverar ungefär 650-700 lägenheter per år, så man kan säga att det är lite av vår specialitet. Vi vet vilka punkter som är viktiga, både när det gäller produkt och produktion, och hur man driver fram projektet på ett tidsekonomiskt sätt. Vi hittar bra energilösningar som är effektiva att producera och effektiva att förvalta för fastighetsägaren, berättar Johan Gustafsson, ägare av Aquadus.
 
Uppdraget omfattar bland annat renovering av badrum och kök till dagens standard, byte och injustering av ventiler, nya termostater samt installation av en effektiv frånluftsanläggning med återvinning via värmepump. De nya installationerna dockas in i den befintliga undercentralen. Projekteringen startade i juni 2018, produktionen påbörjas i augusti och allt beräknas vara klart vid årsskiftet 2019/20. Med erfarenheten kommer även insikten om vilken omställning den här typen av projekt är för de inneboende.
 
– Vi har erfarenhet av att de inneboende är kvar under arbetet. Här flyttar de till evakueringsboende, men det gäller alltid att göra jobbet så snabbt och bra som möjligt. Det handlar ju om det mest värdefulla man har – sitt eget hem.
 
1 800 certifierade montörer – läs mer om Comfortkedjan
 

Så bygger Sofia Rör till lägre priser: ”Det vi måste göra i framtiden”

Samarbete mellan comfortmedlemmar ökar kvalitén i byggandet – som är populärt bland kommunerna.

Familjekänslan i företaget viktig för rör-vd

Anders Hansson, vd Bad&Energicenter, har balans i livet, hållbarhet, långsiktighet och utveckling av människan som ledstjärnor i ledarskapet.

Stockholm växer på höjden vid Haga Nova

För Comfort Täby Rör innebär det kraftiga byggandet av bostäder och lokaler vid Haga Nova i Stockholm cirka 19 – 20 000 arbetstimmar. ”Det är ett stort samarbete med Einar Mattsson”, säger Dan Bergman, vd för Täby Rör.

Rörmokaren med rullande kontor

Richard Eriksson, vd Erikssons VVS, startade firman för 25 år sedan med sin pappa.

Nu styr varje boende själv sin energiåtgång

HSB Uppsala vände sig till Comfort-medlemmen Söderlunds Rör för att byta uppvärmningssystem i radhusen till en bostadsrättsförening i Storvreta. Lösningen gav lägre driftkostnader och de boende större kontroll över sin egen elförbrukning.

En kontroversiell klump har fått en helt ny insida

På Östermalm i Stockholm ligger en grå betongbyggnad som engagerat människor sedan den byggdes 1967-69 – före detta Arkitekthögskolan. Nu har Comfort-medlemmen Rhodins Rör ansvarat för all installation av värme, vatten och avlopp när lokalerna gjorts om helt.

Storskaligt bostadsprojekt började med total urblåsning

Comfort-medlemmen Sälles Rör hade hela ansvaret när Götene bostäder skulle totalrenovera en av sina fastigheter. Den första åtgärden var att blåsa ut allt.

Totalentreprenad när södertäljeskola byggdes ut

Soldalaskolan i Södertälje fick en omfattande tillbyggnad 2007. Tio år senare var det dags att komplettera den befintliga skolan med en helt ny byggnad. Comfort-medlemmen PLM fick totalentreprenaden för värme, vatten, avlopp och kyla.

Balkar gav huvudbry när kontor gjordes om till lägenheter

När ett gammalt kontorskomplex i centrala Ljungby skulle göras om till lägenheter, dök en del överraskningar upp som ställde Comfort-medlemmen Ohlssons Rör inför utmaningar.

Kylsystem gav behagligare arbetsmiljö

Inomhustemperaturen sjönk flera grader när Comfort-medlemmen Ohlssons Rör byggde en ny kylprocess i Electrolux fabrik i Ljungby.

High tech möter 1300-tal

Ett sagoslott utanför Falköping med anor från medeltiden har renoverats grundligt. Att arbeta i den typen av miljö ställde Comfort-medlemmen Friggeråkers Rör inför utmaningar som inte hör till vanligheterna.

Gammal sjöbotten krävde hängslat avlopp

Bjurhovda fritidsgård flyttade in i nybyggda lokaler vid Östra fritidsparken i östra delarna av Västerås. Comfort–medlemmen CW Rör gjorde VS-installationerna och fick ta hänsyn till att den nya byggnaden låg på gammal sjöbotten.

Lokalt samarbete bakom nytt kvarter

Comfort-medlemmen Carl-Philips VVS och fyra andra lokala företag bildade en installationsgrupp för att tävla om uppdraget att vara med och bygga ett helt nytt kvarter i centrala Landskrona.

Toppmodernt bakom ståtlig fasad i Landskrona

I Landskronas medeltida stadskärna har en unik byggnad från början av förra seklet omvandlats till 16 lyxiga bostadsrätter. Comfort-medlemmen Carl-Philips VVS har ansvarat för VS-installationerna.

Ventilbyte rena vinsten för fastighetsägare

Under några månader 2017 gjorde Comfort-medlemmen Botkyrka VVS ett omfattande byte av radiatorventiler åt Botkyrkabyggen. Det visade sig vara en lönsam affär för fastighetsägaren.

Hudiksvalls äldsta byggnad får nytt värmesystem

I Jakobs kyrka i Hudiksvall pågår just nu en genomgripande inre renovering. Comfort-medlemmen Bad & Energicenter i Hudiksvall står för VS-installationerna på uppdrag av Svenska kyrkan. En av utmaningarna är de begränsade utrymmena.

Genomgripande renovering i k-märkt kulturhus

Kulturhuset Skylten i Linköping har renoverats och de 3000 kvadratmetrarna rymmer nu även lokaler för dansare och konstnärer. Comfort-medlemmen Ternstedt Invent har genom partnering ansvarat för alla VS-installationer i det K-märkta huset.

Frikyla vid nytt äldreboende i Norrköping

Comfort-medlemmen Månsson Rör har installerat värme, vatten och kyla för kvarteret Brödet, ett nybyggt äldreboende i utkanten av Norrköping.

En ombyggnad som krävde fingertoppskänsla

Rådhuset i Varberg stod klart 1865 och är med sitt gula tegel ett välbekant inslag i stadsbilden. Varsamma händer och ett kreativt sinne krävdes vid ombyggnaden.

Erfaret team förkortar tiden för stambytet

Aquadus har lång erfarenhet av stambyten och vet vad som krävs för att processen ska bli så smidig som möjligt.

Framtiden sätter avtryck på Askim

Göteborgs stad håller genom sin fastighetskoncern Framtiden på att uppföra fem punkthus på en kulle vid havet i Askim.

Thermotech förenklar VVS-installatörens vardag med förmonterade produkter och innovativ design

Smarta och funktionella lösningar är en viktig del i Thermotechs arbete.

Stora dimensioner när nedbrunnen industri byggdes upp

När fabriken byggdes upp igen ansvarade Comfort-medlemmen Rör-Karlsson för installationen av vatten, värme och avlopp.

Totalentreprenad för Nordens största bilbesiktningskedja

På Lunnargatan 13 i Västervik har Nordens största bilbesiktningskedja, Carspect, öppnat en besiktningshall.

Flisanläggning blev den mest ekonomiska lösningen

Östra Eknö gård letade efter en smart lösning för att torka spannmål och värma bostäder. Lösningen blev en flisanläggning där Comfort-medlemmen Lindesbergs VVS/EL hade totalentreprenaden för VS och el.

Snabbhet och bra dialog grunden vid vattenbyte

Sommaren 2017 genomförde Botkyrka VVS kulvertbyte åt Botkyrkabyggens fastigheter vid Vårstavägen i Stockholm.

Filtrerat vatten tvättar Faluns bussar

Vatten kan vara olika beroende på varifrån det kommer. Det blev Kiolis i Falun medvetna om när de tvättade sina bussar.

Volymtänk när sommarkollo byggdes ut

Mitt i Västra Götaland ligger iFocus Studios som med sin lägerverksamhet lär ungdomar att filma och sjunga. När fastigheten byggdes ut 2017 ansvarade Comfort-medlemmen Stora Mellby Rör AB för värme, vatten och avlopp.

3D-teknik förhindrar kollisioner

Med hjälp av 3D-teknik har Comfort-medlemmen Friggeråkers Rör kunnat minimera risken för kollisioner i byggandet.

Avancerad teknik för bohusgranit

Djupedals Rör fick uppdraget att installera vatten och värme när stentillverkaren Benders skulle bygga ny produktionshall.

Handlingsplan växte vid ny värmelösning

I Österhaninge utanför Stockholm ligger Sveriges största Yamahacenter för bland annat motorcyklar, motorbåtar och båtmotorer. Comfort-medlemmen Sofia Rör fick uppdraget att se över deras värmesystem. Men det blev mer än så.

Varsam renovering av 200 år gammal herrgård

När Hossmo gård togs över av Mikael Sparretun 2014 hade byggnaden stått oanvänd i över 40 år.

Tätt samarbete ger bättre vårdboende

Resultatet blir bättre och överraskningarna färre när alla aktörer arbetar tillsammans mot ett mål för att förverkliga en idé.

Spetskompetens inom svets öppnar nya marknader

När Comfort-medlemmen Aquadus från Eskilstuna certifierade sig enligt ISO 3834, kunde de erbjuda en svetskompetens som bland annat gett dem flera uppdrag i samarbete med två kommunala energibolag.

18 000 kvadratmeter kontorsyta på ett halvår

Tingstad Rörinstallation ansvarade för all installation av vatten, värme och kyla när Volvo Cars byggde ny IT-avdelning.

Unik metod sparar miljoner i miljonprogram

Just nu pågår en stor upprustning av bostäder i miljonprogramsområdena för att spara energi.

Bergvärme värmer verkstäder

Bettorps industriområde ligger i norra Örebro. Här har Comfort-medlemmen Lindesbergs VVS installerat all VS i ett av de senaste tillskotten, en svart avlång byggnad med plats för åtta verkstäder.

Husbyggarens nya kontor byggdes i rekordfart

När Fiskarhedenvillan bestämde sig för att bygga nytt huvudkontor i Borlänge var det rekordfart som gällde för alla entreprenörer.

Från olja till fjärrvärme i sträng kyla

TTV Värmeteknik under flera år konverterat om många av Fortifikationsverkets byggnader till vattenburen värme.

Elkanaler gav smidigt byte av vattenstammar

När sex bostadsrättsföreningar i Märsta skulle byta vattenstammar vände sig HSB Arlanda till Comfort Karby VVS.

Från hotell till lägenheter

När O’Learys hotell och sportbar i Gällivare förvärvades av kommunen fick Comfort Gällivare Rör ansvaret för nyinstallation av vatten och värme.

Rum i rummet förenklade ROT-projekt

Bad & Energicenter i Hudiksvall ansvarade för stambytet vid det omfattande projektet i Håstahöjden i Hudiksvall.

Rörinstallationer på löpande band

Åseda Värme och Sanitet ser till att Anebyhus lägenheter är utrustade med värme, vatten och avlopp.

Ny serviceverkstad åt Husbilslandet

När Husbilslandet byggde ny verkstad gjorde Rörteknik alla installationer av värme och vatten.

Nytillskott till gammal fabriksmiljö

Comfort-medlemmen Månsson Rör har installerat vatten, avlopp och värme på nya hotellet i Norrköping.

Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtid

I Högdalens centrum bygger Veidekke sex stycken hus med Comfort-medlemmen PML Svets och VVS som VS-entreprenör.

Underhållsfritt på halkbanan

Många är det som snurrat omkring på Bulltofta halkbana för att få sitt körkort. Climat80 påbörjade 2016 en total upprustning av lokalerna.

Golvvärme och bergvärme vid havet

Där gamla konservfabrikens kontor i Strömstad låg, står nu tre huskroppar med sammanlagt 36 lägenheter.

Ny fabrik åt världsledande tillverkare av aluminiumpulver

När Carlfors Bruk byggde ny fabrik ansvarade Knut Svenssons Rör för systemlösning, projektering och rörinstallationer.

VS-uppdrag med beväpnad vakt

CW Rör i Arboga, Kungsör och Köping fick ett uppdrag av försvars- och säkerhetsföretaget SAAB.

Vinkeltätt i nybyggd skola

I Västra Frölunda har Aderbys Rör gjort samtliga rörinstallationer till Grevegårdsskolan.

En lektion i effektivitet

Harvestad utanför Linköping är ett växande område. Här har Ternstedt Invent varit ansvariga för rör- och ventilationsarbeten för Bogestadsskolan, men också för all el.

Jämn värme ger mer flis

Hundratusentals trädstammar som barkas av årligen kräver en pålitlig värmeanläggning.

Rörmokare med gröna fingrar

Impecta fröhandel, som förädlar och säljer frön, skulle ha större lager och kontor, ny vattenbrunn och byta elvärme mot bergvärme. Mählqvist Rör fick uppdraget.

En ljus historia

Världens första miljöcertifierade stearinljus tillverkades av Delsbo Candles.

Hårda miljökrav vid utbyggnad av köpcentrum

Granne med lejon och leoparder på Parken Zoo ligger Eskilstunas största köpcentrum, Tuna Park.

Bästa läget i fiskeläget

I Borstahusen i nordvästra Landskrona har Carl-Philips VVS installerat värme, vatten och avlopp.

Rent vatten med åtta ton sand

Lagom till sommaren 2017 var utomhusbadet i Stenstorp redo för premiärbad.

Designavtryck vid Piteälven

KUST Hotell & Spa har på kort tid blivit ett välkänt landmärke i Piteå.

Stor logistisk kunskap bakom logistikbyggnad

För att skapa en optimal logistikbyggnad krävs ett tätt samarbete med beställaren. Det har Högbergs Rör med Bockasjö Group.

Inflyttning i Yllefabriken kräver moderna lösningar

När en traditionstyngd fabrik ska göras om till bostäder och kontor finns flera utmaningar.

”Det är inte vanliga rörjobb”

Rhodins Rör är vana att utföra specialuppdrag som kräver mer än bara service och underhåll.

Golfbaren har gjorts toppmodern

Sofia Rör fick uppdraget att göra Golfbaren i Aspudden toppmodern.

Stort quiz: Känner du igen verktygen från förr?

Gör vårt stora verktygstest och ta reda på hur mycket du kan om VVS-branschens forna dagar.

Nytt miljömärkt kontorshus som sticker ut

Här är ett projekten som hittills har certifierats enligt det internationella miljösystemet LEED.

Uponor Smatrix – nyckeln till ett effektivare inomhusklimat

Det finns sätt att få ett effektivare inomhusklimat – som gör att du spar både pengar och energi.

Energismarta lösningar i Eskilstuna

Energimyndigheten lever som den lär. De nya lokalerna i Eskilstuna präglas av innovativa och energismarta lösningar.

Månsson Rör får rekordorder i Finspång

Nu ska Comfort-medlemmen Månsson Rör & Värmepumpar göra samtliga rörinstallationer i Finspångs nya vårdcentrum.

Från miljonprogram till lågenergihus

Comfort-företaget Projektrör i Göteborg har byggt om miljonprogramhusen på Backa Röd till lågenergihus.

Yllefabriken – ett unikt fastighetsprojekt i Norrköping

Månsson Rör & Värmepumpar i Norrköping gör VVS installationerna i gamla Yllefabriken.

En tidsresa genom VVS-branschens historia

VVS-branschen är under ständig utveckling med nya tekniska lösningar som gör att metoderna förändras och förfinas.

Strategin: Så ska Comfort-företaget omsätta 150 miljoner

Ternstedt Invent erbjuder sedan början på 2000-talet tjänster inom ventilation, rör, el, kyla och plåt.

Comfort-kedjan har skrivit avtal med Kustvillan

Sedan starten för drygt två år sedan har den Sundsvallsbaserade hustillverkaren i dag ett 20-tal anställda.

”Lönsamhet är nyckeln till framgång"

Erikssons VVS-shop i Härnösand är en av vinnarna i lönsamhetsligan.

Quiz: Testa dina kunskaper om vårt vanligaste livsmedel

Låga grundvattennivåer kan ställa till problem med vattenförsörjningen.

Vattenbrist gynnar affärerna

Sinande brunnar är ett stort problem för många fritidshusägare.

Efterlysning: Rörmokare med modelldrömmar

Är du en rörmokare som gillar att synas? VVS-grossisten Dahl söker bilder på rörmokare.

Rör-vd:n som brinner för laget

Richard Pihl bytte fotbollskarriären i Åtvidaberg FF mot en karriär i rörföretaget Ternstedt Invent.

Hamnade i branschen via en andraplats i VVS-SM

Tommy Nilsson om drömuppdraget: ”Att få fullt ansvar från ritning till färdig produkt”.

Högbergs Rör blickar framåt: ”Räcker inte att vara född i en rörhög för att leda ett företag”

Rörföretaget Högbergs är snart 100 år och familjen är väldigt mån om att det ska leva vidare.

Så fixade de ett klimatsmart drömboende

Familjen Hallström har förvandlat sitt gamla 60-talsradhus till ett modernt ekohus.

Från ett jobb i overall till vd

Hon började karriären vid Rör-Karlsson med att kapa och gänga rör och byta pumphjul.

Värö har ett av världens modernaste massabruk

Södras expansion av Södra Cell Värö är den största utbyggnaden i brukets historia.

Vattenhuset på hal is: ”Så stärker vi sammanhållningen i företaget”

Vattenhuset tog sig vatten över huvudet.

Quiz: Har du koll på branschtermerna?

När rörmokaren säger en groda handlar det vanligen om någonting helt annat än vad de flesta andra tänker på.

De fick VVS-jobbet vid Sveriges mest innovativa bostadsprojekt

Swerör är experter på VVS-installationer för framtiden.

Knepet: Så enkelt får ni nöjdare kunder och fler affärer

För Comfort betyder ISO-certifieringen ett stöd för en kvalitativ leverans. ”Målet är att alla våra medlemmar ska bli ISO-certifierade”.

Svårt att få VVS-lärlingsplats

Bara cirka hälften av de elever som går ut VVS- och fastighetsprogram hittar en lärlingsplats.

Tredje generationen Rör-Karlsson

Rör-Karlsson är ett företag med gamla anor och har drivits av samma familj sedan 1917.

Quiz: Vad kan du om vatten?

Vi är alla beroende av vatten. Men vad kan du egentligen om denna livsnödvändiga vätska?

Nu rinner rent vatten i barnbyn

Nu har flera hundra barn i Makalle i Etiopien fri tillgång till rent dricksvatten.

Uppdrag: Bygga hemliga testbanor åt bilindustrin

I svenska Lappland gör fordonstillverkare från hela världen hemliga tester av framtidens bilmodeller.

Lista: 9 byggen som förändrade världen

Få byggen lämnar bestående avtryck i historien. Men det finns exempel som får oss att häpna.

”När kunderna kan mer måste vi kunna ännu mer”

Kunderna har blivit mer pålästa och ställer högre krav på VVS-företagen – både när det gäller tjänster och kompetens.

Här byggs ett av Skandinaviens största logistikcenter

Comfort Högbergs Rör står för all VS när Elektroskandia bygger nytt i Örebro.

Ökade miljökrav betyder nya utmaningar och mer VVS-jobb

Ny efterfrågan på miljövänliga byggen och klimatsmarta fastigheter påverkar hela branschen.

“Det borde vara självklart att man kan gå på toaletten”

Fungerande toaletter borde vara en självklarhet. Men på vissa arbetsplatser ser det inte ut så.

Nyhet: Comfort-medlemmar samarbetar vid sjukhusbygge

Comfort-medlemmen Högbergs Rör i Borås har fått VS-entreprenaden vid om- och tillbyggnaden av Alingsås lasarett.

Rörmokare från Comfort hjälper barn i Etiopien att få rent vatten

Den 7 november reste de till Makalle i Etiopien för att installera en vattenanläggning.

Comfort-kedjan har skrivit rikstäckande ramavtal med JSB

Comfort har under en längre tid haft ett lokalt samarbete med byggentreprenören JSB.

Så gick de från sex till sextiofem anställda – på fyra år

Månsson Rör & Värmepumpars VD Fredrik Månsson berättar om framgångsresan.

Från ett ensamt rörbolag – till en hel koncern

”Med Comfort i ryggen kan vi växa som företag, och klara av både stora och små entreprenader”.

Så fick VVS-företaget uppdraget vid bygget av Gavlehov Arena

”Vi valde Gävle Rörteam tack vare deras kvalité, arbetsutförande och kapacitet.”

Sävehuset - Wisby gymnasieskola

"Ett av de största projekten i regionen"

Comfort Värme & Sanitet i Visby gör VVS installationerna i nya Sävehuset – ett stort byggprojekt som håller på från år 2015 till 2017.

”Vi har fått fler jobb och större kunder”

Samarbetet med Comfort har verkligen gett resultat för företaget.

Comfort gav ny skjuts i företagandet

Ölandsföretaget Mörbylånga VVS är ett av Comfort-kedjans nyaste tillskott.

Rörbåten hittar kunderna i skärgården

Hjälpa de som bor på öarna i skärgården med VVS-installationer – och färdas dit med båt.

Systrar driver familjeandan vidare

”Det var tufft att komma in som ung tjej. Vi fick snabbt se till att lära oss det tekniska för att bli accepterade.”

Comfortföretaget där nytänkande står i fokus

Med 150 anställda och 180 miljoner kronor i omsättning är CW Rör-gruppen en stor aktör inom Comfort. Bakom framgången står två socialt engagerade entreprenörer som ser ljust på framtiden.

Generationsväxling gick smidigt med Comfort i ryggen

När sonen Stefan tog över från pappa Kurt-Ivan 2010 hade man hunnit vara med i Comfort-kedjan i sju år.

60 000 drabbas varje år – men så här kan man undvika vattenskador

Kall- och varmvattenrelaterade skador är boven i många fall.

Låt proffs serva fastigheten
– och minska kostnaderna

Service och underhåll minskar risken för obehagliga överraskningar. Med hjälp av proffs kan kostnader minska – och fastigheten hållas i gott skick.

Smarta sättet fick bostadsrättsföreningen att spara pengar

Ett gammalt pannrum blev till en modern energicentral: en långsiktig investering som lönar sig ekonomiskt nu och i framtiden.

Lägre inköpspriser och stärkt varumärke – tack vare Comfort

Comfort-företaget Skövde Rörinstallation har vuxit från en till tio anställda. ”Comfort ger en kvalitetsstämpel”.

Ökad vinst för Comfort-företag

Borås Rörinstallationer blev medlemmar i Comfort för fyra år sedan – och har sedan dess ökat sin årliga vinst med 5 %.

Hotellbygget imponerar på Percy Nilsson

Så lyckades det lokala VVS-företaget imponera vid det stora bygget av Malmö Arena Hotel.

Kedjan Rusta har satsat stort i Norrköping

Rusta har byggt ett centrallager i Norrköping, något som innebar en byggkostnad på runt 350-400 miljoner kronor.

Knepet: Så här kan småföretagare inom VVS få fler jobb och bättre villkor

Är du egenföretagare inom VVS? Då kan du tjäna på att gå med i en stor medlemsorganisation.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Fyll i dina uppgifter så får du tips och inspiration kring allt som rör ditt badrum